tirsdag, februar 14, 2006

Mysteriet om de 12 tegninger

Af Mogens Michaelsen

Mon ikke de fleste er enige om, at det umuligt kan være sølle 12 tegninger af Muhammed i en dansk avis, der alene har fremkaldt den verdensomspændende krise vi befinder os i?

Der må nødvendigvis være nogle dybere årsager under overfladen. Det er så bare lige med at finde ud af, hvad det drejer sig om. Jeg har foreløbig disse bud:

1. Jyllands Posten's forsøg på at afprøve, hvor langt man kan gå med hensyn til at forhåne specielt muslimer. Det drejer sig ikke om kritik af bestemte aspekter ved Islam, i modsætning til f.eks. Salman Rushdie's "De Sataniske Vers". Det drejer sig om rendyrket nedgørelse af det, som de fleste religiøse muslimer oplever som den positive kerne i troen, nemlig profeten Muhammed. Så vidt jeg har forstået det, så betyder han næsten mere end Allah, i forhold til netop dette. Jyllands Posten påstår, at deres motiv er det ædle at forsvare ytringsfriheden som sådan. I virkeligheden er "eksperimentet" et led i deres generelt islamofobiske rus.

2. En gruppe imamer med tilknytning til Islamisk Trossamfund læser artiklen i Jyllands Posten og bliver ganske naturligt forarget over tegningerne - hvilket jo også netop er hensigten fra avisens side. Reaktionen er særlig kraftig, fordi de som imamer er dybt troende muslimer. De er i øvrigt klar over, at avisens regulære ondskabsfuldhed over for troende muslimer her i Danmark skal ses på baggrund af et generelt islamofobisk klima i Danmark - især forstærket af den fremmedfjendske politik der er blevet ført af Fogh-regeringen støttet af Dansk Folkeparti. På grund af dette "dårlige klima" føler de ikke de bliver hørt på en ordentlig måde i den offentlige debat, og vælger derfor at kontakte nogle arabiske lande, for at få støtte. I den forbindelse begår de enten nogle alvorlige fejl, der giver anledning til misforståelser eller misinformerer bevidst for at få skabt røre om sagen.

3. Saudi Arabien bruger bevidst sagen for at bortlede opmærksomheden fra de alvorlige hændelser der lige er sket i forbindelse med den religiøse begivenhed kaldet "Hajj". Dette har ret stor betydning i den islamiske verden. For uddybning af dette punkt, se Lindsay Beyersteins artikel "Provocation all the way down".

4. Tegningerne offentliggøres også i Jerusalem Post, men på en "diskret" måde. Det kan godt virke lidt mærkeligt, i betragtning af situationen i Mellemøsten. Men det er muligvis ikke noget man skal lægge for meget i. For detaljer, se: MOMIBLOG DK

5. Syrien's regering lader tilsyneladende de ophidsede masser nedbrænde den danske ambassade, uden at gribe ind. Motivet kan være at bortlede opmærksomheden fra alvorlige indenrigspolitiske problemer. Syrien har sandsynligvis også været med til at antænde "branden" i Libanon - måske i et forsøg på at genoplive borgerkrigen?

6. Iran's regering har øjensynligt også helt bevidst ladet masserne "slå sig løs", måske for at markere sin nationalistiske linje i forhold til resten af verden. Problematikken omkring deres atomkraft-politik spiller sikkert ind.

7. Rusland har muligvis brugt sagen til at slå ned på tjetjenske oprørere, selv om det umiddelbart lyder selvmodsigende. Spørgsmålet om ytrings- og pressefriheden i Rusland kan også tænkes at være relevant. For uddybning se: MOMIBLOK DK

8. USA benytter enhver lejlighed til at stille specielt Syrien og Iran i et dårligt lys, og nedtoner helt klart Saudi Arabiens rolle. Det kan man blandt andet se på udtalelser fra udenrigsminister Condoleezza Rice og viceudenrigsminister Daniel Fried. For Syriens vedkommende hænger det nok sammen med, at USA har planer om et regimeskifte i landet. For Irans vedkommende ønsker man at isolere landet yderligere, inden et (begrænset) militært angreb. I den forbindelse ville det klart være en fordel for USA, hvis de europæiske lande bakker op om det - og sandsynligheden for dette kunne tænkes at være større efter sagen med tegningerne er begyndt at rulle. Hvis Bush-regimet har haft afgørende indflydelse på at få denne sag til at rulle, med dette formål, så ser det dog ud til at tingene er kommet ud af kontrol - forstået på den måde at virkningerne har været langt voldsommere end beregnet. Der er aspekter ved sagen, der vel ikke kan siges at være i Bush-regimets interesse, idet det forstyrrer muligheden for at opnå globalt herredømme.

Mogens Michaelsen
http://mogmichs.blogspot.com/

Ingen kommentarer: